Válj bennfentessé!

Az önerőből edzés negyedik törvénye.

Ez a videó egy sorozat része. Az önerőből edzés törvényeiről szól, mindarról, ami nálam működött.
Az önerőből edzés első törvénye, hogy nem hagyod ki az edzést.
A második, hogy tartsd meg, amit megszereztél!
A harmadik, hogy ne keress bizonyítékot!
Most következhet a negyedik.

 

Az önerőből edzés attól válik self-made edzéssé, hogy megtanulsz önállóan edzeni. Azaz megpróbálsz egyedül végigmenni az úton. És ez csak annál tud működni, aki ért az edzéshez. Ez tehát a negyedik szabály, hogy bennfentessé kell válnod. Az angol a bennfentest insidernek hívja, szemben az outsiderrel.

 

Amikor azt mondom, hogy válj bennfentessé, úgy is mondhatnám: felejtsd el, hogy kezdő vagy! Ez persze elsőre ellentmondásként hangzik. Ha eddig nem edzettél, akkor mi más lehetsz, mint kezdő?! Igen, abban az értelemben kezdő vagy, hogy a tested még nem szokott hozzá a terheléshez, más gyakorlatokat kell végezned, ún. kezdő edzésterv szerint kell haladnod.

 

Mindenki volt kezdő, sőt, attól mert valaki profi, ugyanúgy kell ismételje az alapgyakorlatokat, ugyanúgy kell kardiózzon, ugyanúgy oda kell figyelnie az étkezésre. Csak az a különbség, hogy ő ezt 30 éve csinálja, te pedig most fogod elkezdeni. Ezért téged úgy hív a zsargon, hogy “kezdő”, a másikat pedig úgy, hogy “haladó”. Ha egy haladó kihagy fél évet, és visszatér, ő is kezdőként fog visszatérni, ún., újrakezdőként. Viszont egész más eredményeket fog elérni, részben azért, mert ért hozzá.

 

Amikor azt mondom, hogy felejtsd el, hogy kezdő vagy, nem arra biztatlak, hogy kezdj ész nélkül utánozni másokat, és ugorj neki a nagy súlyoknak. Ez dilettantizmus lenne. Egyszerűen arról van szó, hogy ásd bele magad egy kicsit az edzés, a táplálkozás és a motiváció elméleti hátterébe, hogy egy haladó tudásával kezdj el edzeni.

 

A saját könyvemről mondanék pár mondatot. Ennek a könyvnek az a célja, hogy felruházzon azzal a tudással, aminek a birtokában ha elkezdesz edzeni, akkor szakszerűbben fogod tudni elkezdeni, profi amatőrként, nem pedig dilettánsként. Az a tudás, amit ebbe belesűrítettem máshol nem is nagyon hozzáférhető, ugyanis az anyag egy része gyakorlati workshopokon hangzott el, szóval amikor ott áll melletted egy válogatott sportoló és ő magyarázza el a gyakorlatot, és én ezt a tudást próbáltam továbbadni. Úgy, ahogy én is megértettem zéró sportmúlttal a hátam a mögött.

 

Az Önerőből ezért lett kétszer olyan terjedelmű, mint egy átlagos finteszkönyv, mert ez nem annak szól, aki átlagos szeretne lenne.

 

Amikor utólag visszatekintettem, és megpróbáltam kielemezni, hogy régebben miért nem működött nálam az edzés, az egyik felismerés az volt, hogy nem értettem hozzá. Emiatt nagyon sok hibát elkövettem és ami a legrosszabb, nem azért nem értettem hozzá, mert lusta lettem volna, hanem mert eszembe sem jutott, hogy tájékozódnom kellene. Hiszen mit kell ahhoz érteni? Te is csinálod a gyakorlatokat, mint a többiek, nem? Nagyon nem…

 

Úgy is mondhatnám, hogy nem tudtam, hogy mit nem tudok. És ezt az edzőterembe járók többsége sem tudja.

Nem tudtam, hogy mi az a tartáshiba.
Mi a különbség a mobilizáció és a nyújtás között.
Mire jó a hengerezés.
Hogy kell szedni azt a sokféle étrend-kiegészítőt.
Egy olyan egyszerű gyakorlatot mint a plank hány helyen lehet elszúrni, hogy totál hatástalan legyen.

 

(Mondok egy másik példát. Látszólag nincs jelentősége, szerintem viszont van, hogy ne a legócskább reklámpólóban menj le edzeni, hanem vegyél egy ujjatlan atlétát. Lehet, hogy úgy érzed, nincs mit mutogatnod, de hidd el, ez a teremben lévőket totál nem érdekli, ellenben a te edzésed minősége szempontjából van jelentősége. Mert egészen más lesz a végeredmény, ha a nulladik napon úgy lépsz be a terembe, mint az az ember, aki lenni szeretnél.)

 

Tehát: inkább felejtsd el, hogy kezdő vagy!

 

Gondolj arra, hogy Neked az első naptól kezdve ugyanolyan mindsettel kell edzeni, mint egy haladónak. Csak az elején ún. kezdő edzésterv szerint fogsz dolgozni.

 

Önmagad legjobb verziójává fogsz válni, önerőből. És ehhez a negyedik szabály, hogy bennfentessé kell válnod!

Megosztás Facebookon, vagy e-mailben:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Dr. Hidvégi Áron Arnold

Két könyv. Egy világnézet.

YouTube

Facebook

Instagram

Blog

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Minden nap!

Az önerőből edzés ötödik törvénye.

Január 1.

Az önerőből edzés első törvénye: van edzés.

Instagram

Scroll to Top