Mondom csöndesen nektek

Különvélemény a „Niedermüller-vitához”

Niedermüller Péter, Budapest-Józsefváros polgármestere egy televíziós beszélgetőműsorban így fogalmazott:

„Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, hogy ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, amiket ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen. Ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük, bocsánatot kérek. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek.”

 

Nagyon sok (és nem kizárólag!!) keresztény világnézetű ember méltóságát megbántotta Niedermüller polgármester úr kijelentése. Nekem mégis az a véleményem, ha valaki azt gondolja a keresztényekről, hogy „rémisztő képződmények”, tegye. Neki ez a véleménye, joga van hozzá. Más kérdés, hogy polgármesterként ilyen kijelentéseket a demokratikus jólneveltség kultúrájában nem lehet büntetlenül tenni.

 

Költői kérdés, hogy miért akar polgármester lenni, aki mélyen gyűlöli a keresztény világnézetet, vagy legalábbis ennyire nem tud azonosulni azzal, aki ebben hisz? Aki tele van előítéletekkel, miért választ magának olyan hivatást, ahol az előítéletmentesség alapkövetelmény? Miért erőlteti magára azt a szerepet, ami arról szól, hogy mindenkit képviselnie kell, amikor a világnézete ennek az ellenkezőjét mondatja vele?

 

Az igazi gond mégsem azzal van, ahogy sokan értelmezik a kijelentést. Nem is az a legnagyobb baj, hogy valaki általánosít a keresztényekkel kapcsolatban. Sőt, még nem is az, hogy napokkal a kijelentése után sem hajlandó bocsánatot kérni. Ami elfogadhatatlan, hogy valaki a „gyűlöletvalamiket” keresztény jelzővel jellemezze. És Niedermüller úr pontosan ezt tette.

 

A keresztény jelző foglalt.

 

Böjte Csaba keresztény. „Gyűlöletvalami” nem lehet keresztény.

 

Semmit nem lehet beemelni, a kereszténységet sem lehet beemelni olyan diskurzusba, ahol a fogalom az ellenkezőjét jelenti!

 

Niedermüller Péter azt nem vette észre, hogy amit mondott, a keresztényekre tett antiszemita kijelentés volt. Ugyanis az antiszemitizmus attól antiszemitizmus, hogy a „zsidó” kifejezésnek egy pejoratív többletjelentést adnak. Nem a Választott Népet, hanem erkölcstelen embereket jellemeznek vele. Semelyik nép, a Választott Nép sem lehet erkölcstelen, ezért is bűn az antiszemitizmus. Ezt a bűnt követte el Niedermüller, amikor a gyűlölködő „fehér nacionalistákat” jellemezte a keresztény jelzővel, ahol kijelentésében a keresztény nem a krisztusi értékrend szerinti életet jelenti, hanem annak ellenkezőjét. A kijelentés ezért megengedhetetlen. És Niedermüller úrnak ezért kell visszaadnia polgármesteri mandátumát.

 

Az antiszemitizmusnak a társadalomban beágyazott és tradíciókkal bíró fogalomkészlete van, az antikereszténységnek nincs. Közmegegyezés, hogy értelmiségiek között az antiszemitizmussal szemben zéró a tolerancia. Tapasztalatom szerint színvonalas értelmiségi körökben – balliberális társaságban is – a kereszténységen való gúnyolódás, az antikeresztény beszéd elfogadhatatlan, ám a fenti elszomorító példa mutatja, hogy még bőven van tenni- és nevelnivalónk ezen a téren.

Megosztás Facebookon, vagy e-mailben:

Share on facebook
Share on email

Dr. Hidvégi Áron Arnold

Két könyv. Egy világnézet.

YouTube

Facebook

Instagram

Blog

Minden nap!

Az önerőből edzés ötödik törvénye.

Január 1.

Az önerőből edzés első törvénye: van edzés.

Instagram

Scroll to Top