Minden nap!

Az önerőből edzés ötödik törvénye.

Először is, köszönöm, hogy itt vagy. Ezt a részt most azzal szeretném kezdeni, hogy miért kezdtem el videókat készíteni. Egyszerűen azért, mert úgy gondolom, hogy tudnék újat mondani. Többek között annak a rétegnek, akit a fitneszipar becsapott. Például azzal, hogy megígértek valamit, amit nem tudtak teljesíteni. Egyszóval, nem az a végeredmény, amit állítanak. Mert nem azzal kezdik, hogy ha valaki átlagon felül szeretne kinézni, akkor az milyen mérhetetlen erőfeszítéssel jár. Ehelyett azt mondják, hogy vedd meg a videókurzust és 12 hét alatt átalakulsz. És azt sugallják, hogy legalább olyanná, mint ők. Miközben ők nem 12 hét alatt alakultak át, hanem 12 év alatt. Úgy, hogy minden nap edzenek és minden nap odafigyelnek a táplálkozásra. Ezért aki mást állít, az egyszerűen nem mond igazat.

 

Persze, miután megvetted a videót és elkezded az „átalakulást”, egy idő után te is rájössz erre, hogy ez a napi húszt perces humbug és az átalakulásról szóló mese kamu, de mivel beleélted magad abba, hogy le tudod vágni az utat, a végén mégis csak csalódni fogsz. Én pedig azt szeretném, hogy ne csalódj!

 

Egyébként amikor az ismerőseim megkérdezik, hogy hetente hányszor szoktam edzeni, azt szoktam válaszolni, hogy minden nap. Mire természetesen az a válasz, hogy „Ja, hát úgy könnyű!” És az a helyzet, hogy ebben tök igazuk van.

 

Elmondom, hogy miért. Nálam az volt a vízválasztó, amikor elkezdtem minden nap edzeni, vagy legalábbis erre törekedtem. A személyes sztorim meglehetősen szélsőséges, mert 20 éves koromig nem sportoltam, 35 éves koromig meg rosszul. Heti kétszer-háromszor, abbahagytam, újrakezdtem… 35 éves koromban kezdtem el komolyan. Egy-másfél év után, hogy már minden nap jártam edzeni, annyira megszerettem, hogy beiratkoztam egy edzőképzésre és személyi edzői képesítést is szereztem. Lassan 4 éve minden nap járok edzeni. (Az ismerőseim azt hiszik, bekattantam.)

 

Mindössze arról van szó, hogy az edzés világnézetté tudott szilárdulni. Amire a legegyszerűbb válasz az, hogy azért, mert minden nap elkezdtem edzeni.

 

Ez az önerőből edzés ötödik törvénye: minden nap.

 

Nem hetente háromszor, nem négyszer és nem ötször, hanem minden nap. Hogy minden nap az edzés sikeréről szól.

 

Most biztos azt mondod magadban, hogy neked nincs időd és nincs pénzed arra, hogy minden nap tudj edzeni, ezért már most mondom, a következő rész erről a két tévhitről fog szólni, kiegészítve a harmadikkal, ami a sporttehetségről, vagy „genetikáról” szól.

 

A “minden nap” természetesen nem azt jelenti, hogy minden nap súlyzózni kell, hiszen ez a dilettantizmus lenne. Előfordulhat, csak heti háromszor jársz edzőterembe, a többi napon elmész futni, vagy ugrókötelezel, pár sorozat fekvőtámasz, húzódzkodás. Esetleg beiktatsz egy napot a nyújtásra. Vagy csak heti két napot fogsz edzeni, mert először ennyit tudsz megoldani, de a fennmaradó öt napot úgy szervezed, hogy azt a kettőt semmiképpen se hagyd ki.

 

Amiből nem engedhetsz, hogy minden nap igyekszel odafigyelni az étkezésre és a pihenésre. Mert sosem az edzésen fejlődsz, hanem utána, amikor a szervezeted helyreállítja az edzéssel megbontott egyensúlyt, hogy utána a korábbinál magasabb szinten épülhessen újra. Ezt is érdemes megjegyezni, hogy az edzésen érkezik az inger, utána alakul ki a válasz.

 

Tudom, hogy amit mondok ellentmondásosnak tűnik és több szempontból is szembemegy a fitnesziparral, ami azt mondja, nem jó minden nap edzeni, mert az izmoknak időt kell adni a regenerációra. Ez igaz. Mégis, a heti hét edzésnek van egy óriási előnye, nevezetesen, hogy egy-egy edzésen nem kell túlhajtani magad, jut idő mobilizációs gyakorlatokra és nyújtásra is. Azzal, hogy nem 3-4 napba sűríted be az edzést, kisebb az esélye a sérülésnek és a túlerőltetésnek. Ha jársz személyi edzőhöz, tök jó, de ettől még heti két személyi edzős nap mellett miért ne járhatnál még négyszer-ötször? Csak úgy?

 

Sokan azt is mondják, fokozatosan kell elkezdeni az edzést, először heti 2-3 alkalommal… Nálam pont az ellenkezője működött. Nem a heti háromszori edzés, hanem a heti hét. Amikor háromszor edzettem, lemorzsolódtam, amikor hétszer, akkor nem. Eőfordul, hogy nem tudok minden nap elmenni, de általában a havi 30 napból 28-szor igen.

 

Tehát: az ötödik törvény, pontosabban az én ötödik törvényem, hogy nem hetente x-szer edzel, hanem minden nap.

 

Visszatérve az bevezetőben feltett kérdésre, azért indítottam ezt a videóblogot, mert úgy gondoltam, hátha van olyan, akit érdekel az én történetem. Aki többre vágyik, és már bőven elmúlt 30, akkor is kapjon reményt, egy inspirációt, hogy ez elérhető.

 

Nem azt mondom, hogy holnaptól mindenkinek így kell élnie, de ha nálad korábban nem működött a heti háromszori edzés és korábban mindig lemorzsolódtál, akkor próbáld ki, hogy minden nap megpróbálsz edzeni. Veszíteni valód nincs, és ha sikerül, akkor biztos lehetsz benne, hogy olyan minőségi változás áll be az életedben, amiről nem is álmodtál. Olyan, amiről utána nem is akarsz majd lemondani.

 

Az amerikai olimpiai bizottságnak egyébként van egy találó jelmondata, ami így hangzik: “Nem négyévente, mindennap”.

Megosztás Facebookon, vagy e-mailben:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Dr. Hidvégi Áron Arnold

Két könyv. Egy világnézet.

YouTube

Facebook

Instagram

Blog

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Minden nap!

Az önerőből edzés ötödik törvénye.

Január 1.

Az önerőből edzés első törvénye: van edzés.

Instagram

Scroll to Top