Különvélemény Takaró Mihály interjújához

„Az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény...”

Értetlenkedve olvastam a Magyar Nemzetben megjelent március 3-i interjút, amelyben Takaró Mihály, József Attila-díjas irodalomtörténész, a tananyag-szabályozás magyar nyelv és irodalom fejezeteinek készítésében résztvevő, Magyar Örökség és Németh László-díjas tanár így nyilatkozott:

 

„Az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény…”

 

Tanár urat nem ismerem személyesen. Az erdélyi irodalom képviselőinek hangsúlyosabb beemelését a tantervbe jó ötletnek tartom, és egyetértek azzal is, hogy a hazaszeretet fontos. Mai nyilatkozata viszont elbizonytalanított. Méghozzá azért, mert egy olyan világnézetet képvisel, amiről korábban úgy gondoltam, a baloldali-liberális fősodor világnézete.

 

A szocialista-liberális kormányok idején Magyarország nem a magyar emberek igényeit kielégítő ország volt. A Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányok a globalizmus elvárásainak próbáltak megfelelni, gazdaságpolitikájukkal külföldi befektetők kedvében jártak, ígérgettek, eladósították és ezzel kiszolgáltatták az országot. Ráadásul, Gyurcsány Ferenc a határon túli magyarokat nem tekintette magyar állampolgárnak.

 

Orbán Viktor volt az, aki ezt gyorsan megváltoztatta: új Alaptörvény, kettős állampolgárság a határon túli magyaroknak, nemzeti gondolkodás és az embereket középpontba állító kormányzás: rezsicsökkentés, szektorális különadók, keleti nyitás és új külpolitika, IMF nélküli pénzügyi szuverenitás. Keresztény szabadság. „Nekünk Magyarország az első!”

 

A kétharmados parlamenti felhatalmazás erkölcsi alapja, hogy Orbán Viktor kormánya az emberek „igényeit kielégítő intézmény”. Pont.

 

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság a családok igényeit kielégítő intézmény. A katonaság, a határőrség és a rendőrség a lakosság biztonsági igényeit kielégítő intézmény. A kórház a betegek igényeit kielégítő intézmény. A nemzeti kormány pedig a magyar nemzet igényeit kielégítő intézmény.

 

Ezért az iskola sem lehet más, mint az iskoláskorú gyermekek igényeit kielégítő intézmény!

 

A nyilatkozat második felével sem értek egyet: [az iskolának] „az a feladata, hogy átörökítse a nemzeti kultúrát.”

 

Szerintem a nemzeti kultúrát először a családban kell átörökíteni. A nemzeti kultúra ápolását szolgálják a nemzeti kultúra intézményei, a megemlékezések, és a történelmi hagyományok miatt az egyházaknak is fontos szerepük van ebben.

 

Az iskola feladata, hogy megtanítsa a gyereket írni, olvasni, számolni, gondolkodni, érvelni, csapatban játszani – felkészítse az életre, ha továbbtanul, a felvételire is. Használható tudást adjon, hogy az iskolát elvégzett fiatal értelmes munkát végezhessen és felelős tagja legyen a társadalomnak.

 

Igen, az iskola és a „jó” Nemzeti Alaptanterv erősítse a nemzeti érzést. De: súlyos tévedésnek tartom, hogy a hazaszeretetet az osztályozás kényszerítő erejével próbáljuk belenevelni a gyerekekbe, mert innen egyenes út vezet annak megutáltatásához. Nemzeti érzést és nemzeti gondolkodást nem lenne szabad „tantárgy” szintjére degradálni. Ez ennél sokkal fontosabb!

 

Tanár úr szerint „Nincs baloldali vagy jobboldali, csak jó és rossz irodalom van”. – A megjelent interjú alcímével egyetértek, sőt, továbbmegyek: baloldali vagy jobboldali alaptanterv sincs, csak jó és rossz alaptanterv van.

 

A Nemzeti Alaptantervvel kapcsolatban megfogalmazott szakmai ellenérvek tartalmát nem tudom megítélni, a nagyságrendjét viszont igen. Világnézettől függetlenül, egyöntetűen ellenzi a szakma. Érdemes elgondolkodni, hogy ekkora tiltakozási hullám mellett az alaptanterv megüti-e a „jó” minősítést?

 

A kormányt támogató értelmiségiként (is) szeretnék abban hinni, hogy olyan országban élek, ahol az iskola a gyermek igényeit kielégítő intézmény, az új Nemzeti Alaptanterv a nemzet gyarapodását szolgálja, a művészetet pedig világnézettől függetlenül megbecsüljük.

 

(a kép illusztráció, forrás: Fortepan / adományozó: Ungváry Krisztián)

Megosztás Facebookon, vagy e-mailben:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Dr. Hidvégi Áron Arnold

Két könyv. Egy világnézet.

YouTube

Facebook

Instagram

Blog

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Minden nap!

Az önerőből edzés ötödik törvénye.

Január 1.

Az önerőből edzés első törvénye: van edzés.

Instagram

Scroll to Top