Elcsúszott vita egy fontos kérdésről

Különvélemény a „Norbi-vitához”

Nem tisztem, hogy megvédjem Norbit. Különösen, hogy nem is kért meg rá. Mégis úgy érzem, elmondom a véleményem, mert személyi edzőként kártékonynak tartom az egyik publicisztikát, amelyet Norbi ihletett.

 

Hadd kezdjem azzal, fitneszagyú értelmiségiként (is) kifejezetten szeretem Uj Péter publicisztikáit, és mivel ritkán szokott írni, mindig alaposabban szoktam elolvasni, ha mégis felbukkan tőle egy írás. Tanulok belőle.

 

Minden tiszteletem ellenére, a fitneszhez nem ért. Nem sértésnek szánom, de valószínűleg fel sem merült benne, hogy ez egy olyan terület, amihez érteni kellene, elvégre „alacsonyabb osztályú labdarúgócsapatok említett öltözőiben vagyunk agyilag, vagy inkább egy picit még odább”. Nem UP az egyetlen értelmiségi, akinek a fejében ez a torzított kép él a fitneszről. Bölcsész körökben nem divat a kockás has, és az sem érdem, ha valaki a testsúlyának másfélszeresével tud fekvenyomni, még úgy sem, ha ezt önerőből érte el.

 

Az írás tényállítását helyesbíteném, Schobert Norbert végzettségét tekintve nem tornatanár, hanem rendőr. Ha nem végzettségre utalás miatt aggatta a szerző Norbira a „tornatanár” címkét, akkor is pontosítanám a megjegyzést. A „tornatanár” saját tapasztalatom szerint inkább egy szadista, aki lehetőleg minél több emberrel szeretné megutáltatni a mozgást. „Nulladik óra, fehér tornatrikó, kék tornanadrág, magasság szerint sorakozó, nyolc iskolakör, négyütemű fekvőtámasz, gurulóátfordulás, törpejárás.” A leírás szerint ez lenne a fitnesz, miközben a valóságban a fitnesz minden, csak nem ez. Amiről UP ír, az a tesióra, amit én is gyűlöltem. És ha van valaki, akkor éppen Norbi tette a legtöbbet azért, hogy a mozgás ne a tesióra rémálmaira emlékeztessen.

 

A dietetikusok látszólag ellenségként, sem mint szövetségesként tekintenek a fitnesziparra, a Norbival való konfliktus mögött a szakmai hiúságon felül még egy nagy adag irigység is áll. Merthogy a dietetikusok csak egy dologgal nem szeretnének szembenézni: a realitásokkal. Szerintük a fogyókúra táplálkozástudományi kérdés. A valóságban: motivációs probléma. Norbi arra jött rá, hogy az embereknek először a hitet kell visszaadni, hogy sikerüljön legyőzni a lustaságot. Ezt a hitet képviseli az Update márkanév – táplálkozástudományi zsargonba csomagolva. A Norbi bizniszt ezért az érzelmekből kiindulva, az irracionális emberből lehet megérteni, már aki hajlandó erre.

 

Abban a közvéleménynek inkább igaza van, hogy Norbi bunkón, vagy inkább bántó módon viselkedett. Abban viszont nincs, hogy a bunkóság érvényteleníti az igazságot, különösen annak tükrében, hogy házasságok valóban tönkremennek, gyakori, hogy a hölgy el van hízva és a férfi valóban nem kívánja. Hiba volt általánosítani és a gyerekvállalásra kiélezni a mondanivalót. Ellenben a jelenségről nem hinném, hogy Norbi tehet, ő legfeljebb felismerte (lehet olvasni erről az interneten, amerikai párterapeuták nyilatkozatait is). Miért kell emiatt megsértődni? A testi vonzalmat nem lehet befolyásolni, akár bádisémingnek, akár valami másnak címkézed, mert az, hogy miből lesz szerelem, nem fejben dől el és nem „elfogadás” kérdése. Ezt letagadni, elvitatni szerintem homokbadugás. (A középkorban házasodtak az emberek testi vonzalom nélkül.) Amiről Norbi beszél, nem testszégyenítés, hanem az „eredeti állapot helyreállítása”. Norbi nem azt mondja, hogy minden házasság elhízás miatt megy tönkre, csak azt, hogy ha házastársak elhanyagolják magukat, akkor ez növeli annak a kockázatát, hogy tökre mehet a házasság. (A Wikipédia szerint a válás-házasság arány Magyarországon 67%, a világon a harmadik legmagasabb.) Norbi még azt sem mondja, hogy minden nő nézzen ki úgy, mint egy fotómodell, csak annyit, hogy fogyjon le. Amihez egy erős érvet dobott be a köztudatba – erősebbet, mint a rák és a cukorbetegség.

 

A témában megszólalók igyekeztek a komfortzónában maradni. Hiszen senki nem szeretné megbántani a többséget. Elvégre, kifizetődőbb azt mondani, amit az emberek hallani szeretnének. Én mégis arra biztatom magunkat, hogy gondolkozzunk el két dolgon, bármilyen furcsán is hangoznak ezek az állítások.

 

Az első állítás, hogy a fogyókúrázni vágyók motivációjához Norbi jobban ért, mint mi. Sőt, még a Magyar Tudományos Akadémia elnökénél is. Húsz éve ezt csinálja, többet látott, többet tapasztalt. Egyszerűen csak gondolkozzunk el azon, hogy aki húsz éve csinál valamit és megfogalmaz egy problémát, akkor abban előfordulhat, hogy neki van igaza. Remélem, az analógia nem vágja le a biztosítékot sehol, de Semmelweis Ignácot, akit a legnagyobb magyar orvosként tisztelünk, elmegyógyintézetbe zárták és megölték. Azért, mert azzal az „abszurd” állítással állt elő, a gyermekágyi láz oka fertőzés, mert az orvosok és bábák nem fertőtlenítik a kezüket a szülés előtt. Nem állítom, hogy Norbiról is egyetemet kellene elnevezni, de azt igen, hogy ha Semmelweis az anyahalálozás szakértője volt, akkor Norbi a fogyókúramotivációé.

 

A másik állítás, hogy egyikünk sem gondolatolvasó. „Nem valamilyen mély erkölcsi meggyőződésből vagy jószándékból, hanem azért, mert ebből keresi a pénzét.” Tudni véljük, hogy nem erkölcsi meggyőződésből vagy jószándékból? Honnan tudjuk? Az előítélet szerintem nem vezet megoldáshoz. Bennem amúgy meg sem fordult, hogy Norbi nyereségvágyból tette a nyilatkozatot. Egyszerűen, neki az a meggyőződése, hogy akkor lesz egy kövér ember boldog, ha sikerül lefogynia. Ahogyan az én meggyőződésem is az lett, hogy ha valaki introvertált emberként le tudja győzni a félelmeit és megerősödik, akkor teljesebb lesz az élete. (Ezért írtam az Önerőből könyvet, hogy hátha sikerül a hozzám hasonló értelmiségi beállítódásúakat meggyőzni az edzés értelméről.)

 

A baloldalon és a jobboldalon egyaránt nem mernek erről a kérdésről beszélni. Baloldali-liberális körökben az áldozathibáztatás tabu téma. Ez ugyanis az ideológiai-erkölcsi megalapozása a diktatúrázásnak: az ellenzék áldozat, és nem tehet semmiről. Részükről ezért érthető az indulatos reakció, hiszen Norbi nyilatkozata áldozathibáztató.

 

A jobboldalon is kényelmetlen a téma, mert attól tartanak, ha igazat adunk Norbinak, még kevesebb nő vállalja a szülést. Akik eddig nem akartak szülni, ezután pláne nem fognak. Miközben előfordulhat, vannak hölgyek, akiket éppen ez a jelenség tart vissza a gyermekvállalástól, és ilyesmi okok magyarázzák, hogy a kormányzat népességcsökkenésre bevetett intézkedései eddig nem hoztak áttörést. Lehet, hogy nem adókedvezményre van szükség, hanem fitneszbérletre? Nem tudom a választ, mindenesetre ha Norbi szerint ez a probléma egyik lehetséges gyökere, semmiképpen nem söpörném le az asztalról, mert előfordulhat, hogy neki van igaza.

 

Szerintem Norbi fontos kérdést vetett fel – bunkó stílusban.

 

Tehetsz-e arról, ha nem úgy alakul az életed, ahogy szeretnéd? Úgy gondolom: igen!

 

Bár nem vagyok sem nő, sem kövér, de a sorsom mégis egybecseng azzal, amiről Norbi prédikál. Velem gyerekkoromban megutáltatták a mozgást, és egészen 35 éves koromig úgy éltem, hogy beletörődtem abba, a sport nem nekem való. Eljött egy pont az életemben, amikor dönthettem: vagy megváltozom, vagy örökre így marad minden. Iszonyú nehéz volt rávenni magam, hogy sportmúlt nélkül, elkezdjek minden nap edzeni. Ma sokan az ismerőseim közül azt vágják a fejemhez, hogy „könnyen beszélsz”, miközben semmi nem állhatna távolabb igazságtól, hogy ez könnyű.

 

Megértem, ha a celebvilág által sugallt testképet valaki hazugnak tartja. Mégis, hadd árnyaljam ezt a nézőpontot. Kívülről nézve, ha valaki a felsőtestéről tölt fel képeket, akkor magamutogató, exhibicionista, izomagyú benyomását keltheti másokban. Erről az oldalról nézve viszont egy ilyen fotó másról szól. Egyszerűen: azért posztolok magamról képet, mert munka van mögötte. Olyan, amire az ember büszke lehet. Hogy bizonyítani tudom magamnak, hogy megcsináltam, és ennek semmi köze a bádiséminghez, mert az, hogy az ember felvegye a futócipőt, nem bádiséming, tehetség és genetika kérdése. És valahol ezt hirdeti Norbi is, amikor azt mondja, hogy az elhízás nem betegség (a legtöbb esetben tényleg nem az).

 

Összefoglalva, az elhízás egy probléma. És ez elől a probléma elől nem megfutamodni kellene, hanem legyőzni.

 

Társadalmilag, értelmes diskurzust folytatni, olyanokkal, akik értenek hozzá. Akik húsz éve ezt csinálják. Amihez ne polkorrekt előadóművészeket, újságírókat és írónőket, vagy pártpolitikusokat kérjük fel szakértőnek. Sőt, mi lenne, ha megkérdeznénk az érintetteket is: „Egyetért Ön azzal, hogy a kormány a szülés után támogassa az anyákat, hogy ingyenes fitneszprogramon vehessenek részt?”

 

Akit érdekel a téma, néhány angol nyelvű cikk a témában:

– “You’ve gained so much weight . . . I am no longer attracted to you”. https://captassociates.com/…/how-does-weight-gain-affect-c…/
– “Wife No Longer Attracted to Overweight Husband” https://www.focusonthefamily.com/…/wife-no-longer-attracte…/
– “Weight relates to dating, marriage and marital satisfaction, Cornell studies find” https://news.cornell.edu/…/weight-relates-dating-marriage-a…
– “Marriage ‘can make you fat'” https://www.nhs.uk/news/obesity/marriage-can-make-you-fat/
– “Is Obesity Harming Your Relationships And Health?” https://www.yourtango.com/…/how-obesity-can-hurt-your-relat…

Uj Péter írása: https://up.444.hu/…/25/el-a-kezekkel-a-nemzet-tornatanaratol

Válási statisztika a Wikipédián: https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1l%C3%A1si_statisztika

Czeizel Endre előadása Semmelweis Ignácról: https://www.youtube.com/watch?v=xuGtsU-o4ok

Megosztás Facebookon, vagy e-mailben:

Share on facebook
Share on email

Dr. Hidvégi Áron Arnold

Két könyv. Egy világnézet.

YouTube

Facebook

Instagram

Blog

Minden nap!

Az önerőből edzés ötödik törvénye.

Január 1.

Az önerőből edzés első törvénye: van edzés.

Instagram

Scroll to Top