Csak előre!

Az önerőből edzés hetedik törvénye.

Ezt a részt hadd kezdjem azzal, hogy mit jelent számomra az önerőből edzés, és mit nem. Ami igen, hogy önmagam jobb verziója szeretnék lenni és ami ebbe nem fér bele, az a középszerűség. Az, hogy önmagam jobb verziója szeretnék lenni, annyit tesz: minden edzésen megpróbálom a tegnapi énem legyőzni.

 

Az első hat epizódban az önerőből edzés hat törvényét osztottam meg veletek. Légy jelen! Tartsd meg, amit elértél! Ne keress bizonyítékot! Válj bennfentessé! Minden nap az edzés sikeréről szól! Változtass meg, amit tudsz! És most következik a hetedik…

 

Minden szép és jó, viszont egy fontos körülménnyel még nem számoltunk. Azokkal, akik körbevesznek. Ezért az edzés hetedik, de annál fontosabb szabálya, hogy ne foglalkozz azzal, hogy mások mit gondolnak rólad!

 

Mivel az edzést úgy kezdted el, hogy nem igazán sportoltál, a környezeted, a baráti közeged is ilyen. Ahogy elkezdesz átalakulni, elkezdesz megváltozni, egyre jobban kilógsz a csoportból. Ezért a megfelelési kényszer lesz a következő akadály, amit le kell győznöd.

 

Ugorjunk vissza az ötvenes évekbe. A Stanford Egyetemen végeztek egy érdekes kísérletet. A kísérleti személynek megmutattak két kártyát. Az egyik kártyán egy vonal volt, a másikon pedig három, különböző hosszúságú vonal. Az volt a feladat, hogy a résztvevőknek meg kellett mondani, hogy a kettes kártyán szereplő három vonal közül melyik az, ami ugyanolyan hosszú mint a mellette levő kártyán szereplő referencia. Úgy volt kitalálva a kísérlet, hogy teljesen egyértelmű legyen.

 

A kutatásban volt egy csavar. A vizsgált személyt beültették egy terembe, ahol még rajta kívül hét-nyolc ember is ült, akiket a kutatók előzetesen beavattak. A beszervezettek feladata az volt, hogy mindig a rossz választ mondják be. Úgy kell elképzelni, hogy bent ül nyolc ember és sorban bemondták a „jó” választ (ami rossz volt), és mire a vizsgált személy sorra kerül, már ő is a szemmel láthatóan rossz választ mondta be. Pedig pontosan tisztában volt vele, hogy nem az a vonal volt a jó megoldás, de mivel előtte mindenki egyöntetűen mást mondott, ő is megváltoztatta a döntését. A kutatók ezt a jelenséget csoportnyomásnak nevezik, vagy más néven Asch-paradigmának, mert a kísérlet vezetőjét Solomon Aschnak hívták.

 

Visszakanyarodva az edzésre. A csoportnyomás pozitív erőforrássá is tud válni, például a csoportos órák ezen az elven működnek, ahol a többség ereje segít kitartani a rendszeresség mellett. Most mégis a nehézség oldaláról közelítem meg a kérdést, hogy ellen tudsz-e állani annak, hogy a többség visszahúzzon.

 

Az utóbbi évek egyik leginspiratívabb reklámjának az üzenete egyébként pont ez volt, amiben Colin Kaepernick volt a narrátor és az első mondata valahogy úgy kezdődik:

 

„Ha mások azt gondolják, hogy az álmod egy őrültség,
ha kinevetnek, amiért azt gondolod magadról, hogy mire vagy képes,
akkor az jó dolog. És maradj így.”

 

Szóval, elképzelhető, hogy a környezet is le fog húzni. Például, a barátaid rossz néven veszik, ha munka után nem tartasz velük a kocsmába, hanem inkább a konditermet választod. A rokonság osztja az észt, hogy a táplálkozásra odafigyelni baromság, az “igazi” férfi ember zsíros kaját egyen. A végén még te érzed magad kellemetlenül… “Úgysem nem fog megártani az egy szelet süti!” Igaz, tényleg nem fog, de nem ezért nem eszi meg az ember. Ez ugyanúgy működik, mint amikor nincs kedved lemenni edzeni és mégis lemész. Magad miatt csinálod. Mert van egy őrült álmod, és ebbe nem fér bele, hogy a többség elvárásainak is megfelelj. Mert ez az álom éppen, hogy arról szól, hogy nem olyan akarsz lenni, mint a többség.

 

Egyébként ez a fajta lelki erőnlét legalább akkora erőfeszítést igényel, mint a fizikai. Sőt. És ha jobban belegondolsz, így a hetedik videónál, hogy ezt a hét törvényt milyen iszonyú nehéz megtartani. Tudom, nem véletlenül mondom. Mert ezek összeadódnak!

 

Mindig ott lenni az edzésen, és ellenállni a csoportnyomásnak.
Úgy változtatni, hogy közben a környezet nem változik.
De bennfentessé válni sem egyszerű, mert a tudás megszerzése is idő.
Vagy gondolj arra, hogy minden nap az edzés sikeréről szóljon, miközben nem látod a bizonyítékot.

 

Igen, önerőből edzeni baromi nehéz. És ez benne a szép.

 

Tehát: figyelmen kívül kell hagynod a huhogókat, és csak előre tekintesz! Kisebbségben vagyunk, szembe széllel haladunk és nem adjuk fel. Mert ahogy Colin Kaepernick mondaná, “Ne azt kérdezd magadtól, hogy őrült-e a célod, hanem azt, hogy elég nagy őrültség-e!”

Megosztás Facebookon, vagy e-mailben:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Dr. Hidvégi Áron Arnold

Két könyv. Egy világnézet.

YouTube

Facebook

Instagram

Blog

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Minden nap!

Az önerőből edzés ötödik törvénye.

Január 1.

Az önerőből edzés első törvénye: van edzés.

Instagram

Scroll to Top